ЗброяРибалка
Post Image

Mora зі Швеції

03.08.2016

Говорячи про Швецію, багато хто відразу ж згадує про героїв творів чудової письменниці Астрід Ліндгрен, групу ABBA і про дивовижний устрій шведських сімей. Однак світову популярність невеликій скандинавській країні принесло не тільки це. Швеція здавна славиться своїми клинковими виробами, що випускаються компанією Mora of Sweden AB — або, по-простому, ножами Mora. Текст: Юрій Столпер; Фото: Ростислав Базанчук

Виготовлення сучасних шведських ножів цієї торгової марки почалося одночасно і недавно, і давно. Чому так? Давайте згадаємо історію їх появи. У 1891 р. в передмісті маленького містечка Мора (швед. Mora), що у шведській провінції Даларна, ковалем Еріком Фростом (Erik Frost) була заснована фабрика імені себе. Спочатку ножі не були основною її продукцією, але поступово їх виробництво стало домінуючим. А трохи пізніше, в 1912 р., по слідах Фроста пішов його сусід, теж коваль, К. Е. Еріксон (KJ Eriksson). Час минав, підприємства зростали: у 1961 р. фабрика К. Е. Еріксона придбала ножову фабрику Карла Андерсона (Carl Andersson), що випускала ножі і льодобури під торговою маркою Ca Mora, а в 2005 р. в результаті злиття Frosts Knivfabrik і KJ Eriksson з'явилася нова торгова марка — Mora of Sweden AB. З тих пір вся продукція ділиться на три групи: Morakniv — робочі ножі серії Craftsmen і туристичні ножі Outdoor, Frosts Mora — ножі для кухні і харчової промисловості та Mora Ice — льодобури для зимової риболовлі. Також компанія Mora of Sweden AB є офіційним постачальником для армії Швеції; армійська продукція має додаткове тавро у вигляді трьох корон.

Саме тому, незважаючи на відносну молодість існуючої нині торгової марки, традиції якості, закладені засновниками і збережені до нашого часу, мають уже вікову історію.

Модель 510: загальний вид з чохлом

Матеріали, що використовуються

Матеріалом для клинка можуть слугувати такі сталі :

— високовуглецева (Carbon steel) — сталь марки UHB-20C з вмістом вуглецю близько 1%, за складом схожа на AISI 1095. Твердість клинка з UHB-20C достатньо висока — 59-60 HRC. Клинки з даної сталі відрізняються високою стійкістю різальної кромки і хорошим різом, саме тому переважно використовуються для різання дерева, робіт з електричними кабелями та інших господарських потреб, де потрібні всі ці якості. Однак, без догляду сталь UHB-20C досить швидко іржавіє. На фабриці ножі з вуглецевої сталі, призначені для експорту, зазвичай покриваються олією для захисту від іржі. При належному догляді вуглецева сталь з часом може покриватися сірою або коричневою оксидною плівкою, яка, на відміну від іржі, не має ніякого негативного впливу ні на властивості клинка, ні на матеріал, що розрізається. Нерідко користувачі таких ножів заздалегідь наносять оксидну плівку, протравлюючи знежирений клинок в слабкому розчині ортофосфорної кислоти або в прохолоджувальних напоях з її вмістом.

— нержавіюча сталь (Stainless steel) — шведська сталь Sandvik 12C27, яка містить близько 0,6% вуглецю і 13,5% хрому, що надає їй антикорозійні властивості. Твердість клинків виготовлених із Sandvik 12C27 трохи нижча, ніж із високовуглецевої сталі — близько 57-58 HRC, різальна кромка достатньо стійка і легко правиться. Всі ці властивості дозволяють використовувати ножі з такими клинками в якості універсальних ножів для кухонних потреб, полювання, риболовлі і туризму. Також клинки можуть бути виготовлені з модифікованої вуглецевої сталі (Triflex) з більш високою твердістю або з ламінованої (Laminated steel) — з центральним шаром клинка з дуже твердої вуглецевої сталі, покритим з двох сторін більш м'якою нержавіючої сталлю, що дозволяє поєднувати високу твердість вуглецевої з корозійною стійкістю нержавіючої. Рукоятки ножів Mora of Sweden виготовляють з міцного і гігієнічного пластику різних кольорів, а також з традиційної берези — як із звичайної, пофарбованої у фірмовий червоний колір, так і з візерунчастої північної. Ножі комплектуються картонними чохлами (в основному це ножі для кухні) або піхвами з натуральної або штучної шкіри, а також із пластику.

Типовий представник

Перерізати гілку і настругати трісок для багаття — неповний перелік робіт, з якими ніж легко впорається
 
 

Ножі ТМ Mora of Sweden завдяки своїй надійності і невисокій ціні популярні і користуються попитом у всьому світі, а модельний ряд нараховує більше 250 найменувань. Більше того, компанія робить ножі на замовлення інших світових інструментальних брендів під їх торговими марками.

Сьогодні мова піде про класичного представника найпоширенішого виду ножів — ніж Morakniv 510 - симпатичний шведський малюк з невисокою ціною і великими можливостями. Клинок з високовуглецевої сталі з класичними скандинавськими спусками — прямими зі зведенням в нуль — має довжину 95 мм, ширину 17,5 мм і товщину 2 мм Він надійно закріплений в зручному руків’ї із шорсткого пластика, яке  має класичні скандинавські обриси з бочкоподібним профілем і грибком у навершя.Невеликий обмежувач запобігає зісковзуванню руки на клинок в процесі роботи ножем. Дана модель комплектується піхвами з такого ж пластику з петлею, що дозволяє носити його на поясі або прикріпивши до ґудзика, саме для цього петля підвісу має фігурний виріз. Всередині піхви мають спеціальний виступ, який чіпляється за край обмежувача ножа і надійно страхує клинок від випадання. Завдяки використанню пластика і невеликим габаритам клинка, ніж дуже легкий: всього 65 г без піхов і 88 р з піхвами. Це ще одна його перевага для тих, хто в поході рахує кожен грам. Основне призначення Morakniv 510 — невеликий робочий ніж, однаково придатний як для господарських робіт, так і для туризму. Тому тестування робочих властивостей ножа проводилося саме в цьому напрямку.

Наші випробування

На початку тестування клинок має заточку достатню для чистого різу офісного паперу та збриванню волосся на передпліччі. Це взагалі характерно для ножів Morakniv - вони відразу готові до експлуатації навіть найвимогливішим користувачем.

Скибочка помідора товщиною 1 мм — відмінний результат
М'ясо, риба та інші продукти ріжуться легко і невимушено

Спочатку в лісі ножем була зрізана свіжа гілка для дорожньої палиці товщиною близько 2 см, а потім були нарізані тріски для розпалювання багаття. Приємно вразила та легкість, з якою клинок входив в дерево — корисна особливість скандинавського клинка, орієнтованого, в основному, саме на цю роботу. Навіть на сирому дереві ніж давав абсолютно гладкий і чистий зріз, про сухе годі й говорити.

Навіть у відсутність консервного ножа ви зможете відкрити консервну банку без шкоди для різальної кромки моделі 510
 
 

Потім настала черга «похідної кулінарії». Після того як було розкладено багаття, ніж був протертий без правки і використаний для нарізки продуктів. В м'ясо і хліб ніж «провалювався» абсолютно без зусиль, а помідори нарізалися скибочками будь-якої товщини — аж до міліметра. При нарізанні огірків і цибулини було чути слабке потріскування, яке виникає, коли ніж злегка «розколює» продукт, але ні на прикладені зусилля, ні на зовнішній вигляд зрізу це не вплинуло. Попередня різьба по дереву анітрохи не вплинула на робочі якості різальної кромки — ніж залишився гострим, як бритва. Наостанок, як і зазвичай, настала черга тестів на максимальну стійкість. Метати 65-грамовий ніж з клинком завтовшки 2 мм — заняття безглузде, для цього є інші ножі, розколювати з його допомогою товсті поліна також немає сенсу — для цього існують більш великі інструменти, хоча з розколюванням дрібних колод ніж справляється. Залишилося перевірити, як він поведе себе при контакті з бляшанкою консервної банки при її відкриванні: випадки бувають різні, консервного ножа може і не виявитися під рукою. Банку рибних консервів клинок відкрив легко і невимушено, на різальній кромці залишилися дрібні заглибинки до 0,5 мм, які відразу ж були виправлені з допомогою обуха іншого ножа без використання будь-яких спеціалізованих точильних пристосувань. Потім ніж був злегка підправлений на шкіряному ремені без пасти (внутрішня сторона звичайного брючного ременя з натуральної шкіри), після чого клинок продовжив різати дерево з початковою інтенсивністю. Після повернення додому ніж був випробуваний на офісному папері — правлений після відкривання консервної банки клинок лише трохи «спотикався» при розрізанні паперу тими ділянками кромки, де були зминання. Після 3-5 рухів на сторону по точильному бруску з зерном 14 мкм місця колишніх зминань перестали виділятися як візуально, так і відчуватися при різанні.

Різальна кромка і після тестів залишається практично без змін

Після всіх знущань, які довелося пережити ножу, клинок трохи потемнів — після різання вологих продуктів, а особливо цибулі, клинок протирався далеко не відразу, проте іржа ніде не проступила. Вдома ножем був нарізаний «профілактичний» шматочок сала (сало, насправді — відмінний консервант для клинків з вуглецевої сталі!), а потім ніж був протертий чистою ганчіркою і відправлений в піхви. У найближчих планах: нанести на клинок фосфатну плівку за допомогою, як було описано вище, розчину ортофосфорної кислоти — щоб підвищити його корозійну стійкість і надалі уникнути нерівномірного патинування поверхні. А потім — знову за роботу!


Поділіться цією новиною в соц. мережах
Інші новини
Підписуйся на наші соцмережі
ІБІС Полювання і зброя58K+
ІБІС Рибальство та туризм90K+
Кулінарний дім "ІБІС"6K+
Тир "ІБІС"16K+
ІБІС Полювання і зброя< 1K
ІБІС Рибальство та туризм42.5K+
ІБІС Полювання і зброя207K+
ІБІС Рибальство та туризм361K+
ІБІС відеоогляди товарів35,1 тис
ідІсі31,7 тис