ЗброяРибалка
Post Image

Кочівник родом з Піднебесної

27.07.2016

Літак повільно знижувався. Через деякий час пелена хмар розсіялася, і перед очима постала земля, поділена на чіткі прямокутники затоплених водою рисових полів. М'який дотик смуги — і через кілька хвилин я вже входжу в будівлю терміналу аеропорту Zhoukou міста Гуанчжоу. Я — в Китайській Народній Республіці, і однією з цілей моєї поїздки є відвідування заводу, де креслення втілюються в металі, і де метал стає ножами SKIF. Текст і фото: Сергій Шкаберда

 При виході з комфортабельної будівлі аеропорту чомусь пригадується фраза капітана Уілларда з чудового фільму «Апокаліпсис сьогодні» — «Сайгон... Лайно!» Червень на півдні Китаю, як і у В'єтнамі, не найкращий місяць для відвідування — плюс 36 за Цельсієм і 100%-ва вологість, а до пункту призначення мені ще 3 години добиратися на автобусі... Але робити нічого — валізу в руки, рюкзак на плечі-і вперед, до станції метро, а потім на автовокзал.

Там, де народжується SKIF

На місці мене люб'язно зустрічають власник фабрики товариш Чен і його помічниця. Мені пригадується наша перша зустріч — ще на старій фабриці, де практично всі операції виробничого циклу виконувалися вручну. Два роки тому Чен для виробництва ножів придбав нову будівлю і оснастив усе найсучаснішим на той час обладнанням. Неймовірно, але за минулий час виробничі потужності були поновлені на 75%, що призвело до значного поліпшення якості виробів, що випускаються; це повною мірою підкреслює принцип, закладений чотири роки тому у філософію SKIF — міцність, якість і доступна ціна.

Виготовлення ножа — досить тривалий і непростий процес, в якому задіяно велику кількість фахівців. Спочатку в Україні розробляється ескіз і 3D креслення майбутнього ножа разом з чорновим описом і характеристиками. Всі ці документи надсилаються в Китай, де команда з трьох інженерів-технологів за необхідності вносить поправки для адаптації конструкції ножа під свій виробничий цикл. Після цього в експериментальному цеху виготовляється передсерійний зразок, на основі якого можна оцінити ергономіку ножа в цілому і в разі необхідності внести корективи в конструкцію. Після внесення поправок і затвердження кінцевого дизайну відбувається обговорення технічного завдання на виріб (вибір марки сталі, твердість клинка, матеріали рукоятки, тип замка, тип покриття клинка, фурнітура тощо). Все це робиться для того, щоб покупець в кінцевому підсумку отримав ножа з гідними робочими характеристиками і сучасним дизайном, який вірою і правдою служити своєму власникові протягом багатьох років — і все це за цілком бюджетні гроші. Ну, а після того, як затверджено дизайн і всі деталі виробництва, пора рухатися далі — на лінію виготовлення серійних ножів.

Вдалий ніж-універсал повинен добре різати, бути міцним і мати стійку ріжучу кромку

 

Верстат для штампування металевих деталей. Оцініть габарити і потужність
Всі сталеві деталі ножа виготовляються методом холодного штампування. Тому процес виробництва починається з виготовлення штампів — або «Stamp mould», як їх тут називають. З допомогою штампів кожна деталь «вирубається» з листової сталі. Частина любителів ножів відразу може заперечити, що вирізання клинка з листового металу з допомогою лазера більш прогресивно і технологічно. Згоден, але технологія використання лазера вимагає в рази більше дорогого обладнання, що неминуче призведе до подорожчання ножа для кінцевого споживача. До речі, більшість компаній — таких, як Boker, Cold Steel, Kershaw, Benchmade, SOG і Ka-Bar, — 80% своїх клинків виготовляють саме методом холодного штампування. Далі всі деталі проходять перевірку силами місцевого ВТК, який відразу відсіває заготовки, які не відповідають заявленим вимогам.
Формування ріжучої кромки і її полірування виконуються вручну.
Кілька слів про сталі. Для виробництва ножів SKIF в основному використовується випускається в Китаї нержавіюча сталь марки 8Cr13MoV. Ця сталь досить проста в обробці, коштує порівняно недорого і при цьому дозволяє досягти твердість клинка 58 HRC. Ніж SKIF 419 з клинком з сталі 8Cr13MoV при тестуванні незалежним експертом зміг зробити 1200 різів прядив'яного каната товщиною 18 мм; відео випробувань викладено на ресурсі YouTube, де всі бажаючі можуть з ним ознайомитися. Тому в переході на інші, більш розрекламовані, марки сталей немає ніякого сенсу — міцність і ріжучі властивості ножів навряд чи помітно зростуть, а ось зміна технологій виробництва напевно буде потрібно, що знову ж таки призведе до подорожчання ножів; а в сучасних реаліях нашої країни це буде не дуже добре. Втім, на нинішній зустрічі ми обговорювали можливість випуску ножів з клинками з сталей CPM D2, S35V, CPM 3V і рукоятки з титану — але тільки обмеженим тиражем і всього в трьох моделях. Ціна цих ножів, звичайно, буде трохи вище звичайного.
Отже, деталі ножів відштамповані з листової сталі. Тепер в роботу вступають верстати з ЧПУ, або на «місцевому прислівнику» — CNC Machine. Саме ці верстати виконують 70% операцій при виготовленні ножа. Форма клинка, спуски, накладки і плашки рукоятки — все це CNC Machine! Завдяки їх використанню точність обробки деталей ножа знаходиться на дуже високому рівні. Ручки з накладками з алюмінію і титану тим часом вирізаються лазером і теж проходять обробку на верстатах з ЧПУ. Після цього — знову контроль якості; потім клинки відправляються на загартування, а накладки з алюмінію — на анодування. Гартуються мечі з використанням олії. Всі тонкощі цього процесу, втім, я не описуватиму — інакше ця стаття не поміститься в одному журнальному випуску.

 

На складальній лінії

Всі клинки проходять ретельну перевірку, а кожен четвертий перевіряється на твердість за шкалою Роквелла. Після цього всі клинки, за винятком відбракованих, переміщуються в цех фінішної обробки поверхні. Для ножів SKIF в даний час використовуються три варіанти обробки — Satinfinish, Stonewash і Black Stonewash (особисто мені найбільше подобається саме третій варіант). Для замкових пластин типу «кадр-лок» використовується напилення сірого кольору, іменоване DLC. Після фінішної обробки клинки передаються на заточування. Формування ріжучої кромки відбувається вручну на двох шліфувальних кіл з послідовним зменшенням зернистості. Фінішна доведення ріжучої кромки здійснюється на стрічці за допомогою абразивної пасти. Остаточно заточеним ножем запросто можна вирізати з газетного аркуша сніжинки і драконів — причому одним рухом.

Лінія збірки. Ніжні жіночі руки акуратно працюють з гострою сталлю.

Далі — збірка. Вона здійснюється вручну — акуратні і звичні до дрібної роботі жіночі руки збирають воєдино з деталей те, що буде приносити радість і користь, в основному, чоловікам з далеких країн. Комплектуючі запчастини — гвинти, штифти і латунні шайби закуповуються на іншому підприємстві. У цьому, звичайно, є свої плюси і мінуси; плюси — в дешевизні, а мінуси — відсутність контролю замовника над виробничими процесами стороннього виробника. В цей раз була досягнута домовленість, що всі супутні деталі будуть проходити ВТК при вступі на складальну лінію. Окремо обумовлювалося якість полірування латунних шайб — всі вироби, випущені в кінці 2015 р., будуть укомплектовані шайбами з ще більш високою якістю полірування — щоб навіть самим вимогливим користувачам не потрібно їх дополировывать самостійно, бажаючи досягти «флиповки» ножа з коробки. Ну, і на обмежені серії ножів будуть встановлені шарикопідшипники. Після складання і контролю якості ножі змащуються у всіх місцях для захисту від корозії і упаковують в коробки для відправки замовнику. Це лише короткий опис технології виробництва — але навіть воно показує величезний обсяг праці великої кількості людей, які вкладають свої вміння і знання в той ніж ТМ SKIF, який згодом буде служити вам вірою і правдою довгі роки.

Імпровізовані тести

Після роботи на виробничій лінії і перевірки якості технологічного процесу було вирішено провести імпровізований тест доладних ножів. Для тесту було відібрано дві моделі з останньої лінійки доладних ножів SKIF — Urbanite 425B і Shark 421F. Обидва ножа випускаються серійно і ось вже два місяці як продаються в українських магазинах. Клинки ножів виготовлені з сталі 8Cr13MoV, твердість їх — 58 HRC, покриття — Black Stonewash. Замок — «кадр лок», накладки рукоятки у Urbanite 425B зроблені з склотекстоліти G-10, у Shark 421F — з анодованого алюмінію сірого кольору. Використовувані для тіста матеріали — місцеві фрукти, шматок дерев'яного бруса перерізом 50х50 мм і старий, двадцять років сохший на сонці, бамбуковий стовбур діаметром близько 50 мм. Допоміжне пристосування — молоток. Звичайно, тест не може претендувати на особливий науковий підхід і академічність, адже проводився він, в першу чергу, заради особистого інтересу, але певні результати, що дозволяють судити про якість доладних ножів ТМ SKIF, ми все ж отримали.

Ножі в оточенні екзотики фруктової
Ніж легко врізається в Бо Луо Мі...
Першим під ніж потрапив місцевий фрукт під назвою Бо Луо Мі. Зовнішній вигляд цієї екзотики нагадував диню — але з великими, хоча і короткими колючками, — вагою близько 3 кг. Товариш Чен посміхався і пропонував розпочати саме з нього. Суть посмішки я чітко зрозумів, лише коли ніж — без найменшого опору — розсік шкірку і м'якоть. Три відрізаних скибки — і мої руки з ножем умазані соком цього фрукта. Тут же з'ясовується, що ніяка це не диня — сік проклятого Бо Луо Мі являє собою густу і в'язку субстанцію, зовні схожу на клей ПВА, починає застигати. Саме зовні, тому що з клейким властивостям цей сік здатний обставити епоксидку — тільки діє в рази швидше. Ніж моментально приклеївся до руці, а при спробі змінити її приклеївся і до другої. Стерти сік з рук ножа і паперовою серветкою не вийшло — більш того, мить не вийшло і відліпити серветку. Тут на фабриці відключилася електрика — і, крім іншого, заглох водяний насос, який подає воду у всі місця, включаючи умивальники. Ситуація, м'яко кажучи, була гідна фільми з Адамом Сендлером. Поки один з інженерів їздив в сусідній квартал за водою, а решту, стовпившись віддалік, робили вигляд, ніби зовсім не хихикають над муками круглоглазого чужоземця, мені вдалося знайти банку розчинника для нітрофарби — і епоксидний сік Бо Луо Ми нарешті капітулював.
На клинку та сама клейка субстанція — замінює місцевим жителям суперклей при дрібному ремонті.

Тест, який мало не закінчився технічним нокаутом виконавця, був продовжений двадцять хвилин потому — коли я, нарешті, відмив руки і ніж, заодно оцінивши смакові якості цієї моторошної дині з колючками. Далі ми приступили до знущань над такою екзотикою — плодом, іменованим Хуо Лонг Гуо. Незважаючи на неоднозначну назву, тут з соком було простіше — ніяких натяків на клейкі властивості. В м'якоть Хуо Лонг Гуо ніж увійшов, як розтоплене вершкове масло. Нас, однак, цікавило інше — крім з'ясування, який цей Хуо Лонг Гуо на смак, хотілося випробувати корозійну стійкість леза ножа; для цього ніж Urbanite 425B, вимазаний в соку, був залишений на півтори години. Прийшла черга Shark 421F, на долю якого випали куди більш тяжкі випробування. Спочатку ми розрізанням папери перевірили гостроту і якість заточування ріжучої кромки. Листи офісного паперу формату А4 ніж різав легко і невимушено — було б бажання, настругати соломки або вирізати сніжинок не склало б труднощів. Однак ми вважали за краще зайнятися більш прозаїчною діяльністю — і спробували наколоти трісок з дерев'яного бруса. Ніж в даному випадку працював стамескою, а за його обуху другим таким же брусом наносилися удари. Відчуттів, що ця робота ножу в тягар, абсолютно не виникало — клинок врізався в дерево легко і безвідмовно, а замок надійно фіксував ніж у відкритому положенні. Після «колки дров» — знову перевірка різальної кромки на папері. Дивно, але рез анітрохи гірше не став. При пильному огляді кромки ні застрягання, ні тим більше сколів, ми не виявили. Результат здивував, в першу чергу, самих китайських товаришів — вони ножі виготовляють, але не тестують, а самі ними теж не користуються, оскільки складні ножі з замком в КНР під забороною. Не знайшли ми після тесту на брусі і люфтів клинка — ні по горизонталі, ні по вертикалі. І це при тому, що на профільних форумах виникали питання по міцності алюмінієвої плашки, в отвір якої входить опорний штифт клинка.

Відмитий ніж на тлі підступного фрукта.
Саме для пізнання межі міцності ножа ми вирішили провести останній тест на бамбуку. Зізнаюся — якщо б я знав, що через десять хвилин мені будуть по черзі допомагати інженер-технолог і сам товариш Чен, я б плюнув і не став рубати цей старий сухий бамбук. Бамбук — дуже твердий матеріал, і для китайців це просто дар природи, оскільки з бамбука тут роблять все, від стільців і столів до будівельних лісів при зведенні хмарочосів. При ударах по обуху клинка дерев'яним брусом ніж врізався в бамбук лише на частки міліметра. Провозившись десять хвилин, я влаштував перекур. Інженер-технолог вирішив мені допомогти; він явно врахував мій не надто продуктивний досвід, тому по обуху ножа лупив вже молотком. Через п'ять хвилин його змінив товариш Чен. Ще через п'ять хвилин Чена змінив вже я. Мало хто знає, що в кожному молотки світу є крапелька мощі їх загального прародителя, легендарного Мьелльнира — молота громовержця Тора; тільки завдяки їй нам вдалося перерубати цей шматок бамбука — подальший огляд зрізу виявив, що при зовнішньому діаметрі стовбура приблизно в 50 мм товщина стінки склала більше 15 мм! Сам же зріз вийшов рівним — і таким гладким, ніби його відполірували. Дива не сталося — удари молотком і надзвичайна твердість бамбука зробили свою чорну справу, і ніж придбав вертикальний люфт. Однак подальша перевірка ріжучої кромки нас просто приголомшила — папір ніж раніше різав цілком упевнено. Звичайно, при огляді на кромці виявилися зминання — але сколів не було.
Без молотка перерубати сухий бамбук було б неможливо

Розтин

Підступність ножу дарма — папір ріжеться легко і невимушено.
Щоб розібратися в дійсних причинах вертикального люфту, ніж було вирішено розібрати.

Розбирання ножа SKIF займає всього пару хвилин. Для початку плоскою викруткою, а то й взагалі за десятикопійчаною монеткою, відкручується осьової гвинт, потім викруткою типу Torx (вона ж «зірочка») — три гвинти на плашці. Після зняття алюмінієвої плашки причина люфту стає очевидною — внаслідок позмінної роботи варварів-молотобійців отвір, в якому встановлений опорний штифт, деформувався, отримавши застрягання глибиною 0,4 мм. Це, як виявилося, стало єдиною серйозною травмою ножа після нашого бамбукового катарсису — навіть покриття Black Stonewash залишилося неушкодженим. Знову ж таки хочу сказати, що рубка твердого сухого бамбука не під силу навіть якісним ножам з фіксованим клинком — так що ситуація швидше обернулася перемогою, а не поразкою. До того ж, і цю вм'ятину нам теж вдалося побороти — шляхом розсвердлювання початкового діаметра отвору до 15 мм і установки в нього сталевої шайби. Весь цей час ніж Urbanite 425B перебував під дією фруктового соку. Після півтора годин ніж був вимитий, і ріжуча кромка піддалася самому ретельному огляду на предмет виявлення можливих вогнищ корозії. Нічого подібного ми не знайшли — сталь 8Cr13MoV чудово протистояла кислотовмісному соку Хуо Лонг Гуо. Так що ножі SKIF можна впевнено рекомендувати людям, які регулярно вибираються на пікніки, «навантажуючись» в процесі їх так, що зовсім забувають потім почистити і вимити ножі після нарізки фруктів і овочів. Природно, не тільки ці фруктово-бамбукові пригоди були головною метою мого візиту на фабрику. Велика частина мого перебування там була присвячена обговоренню і вдосконалення нових моделей ножів SKIF, що український покупець зможе оцінити та придбати в кінці 2015 р. Але навіть за результатами таких простих і невибагливих тестів в конструкцію майбутніх доладних ножів були внесені нехай невеликі, але суттєві конструктивні зміни, покликані ще більше збільшити міцність і надійність складних ножів SKIF. Процес вдосконалення технології виготовлення ножа нескінченний і надзвичайно захоплюючий і особливо приємно усвідомлення того, що в результаті твоїх зусиль вітчизняні любителі ножів отримають можливість придбати якісні ножі за доступною ціною. І це будуть ножі, спроектовані в Україні.

P. S. Окремо хочемо подякувати усім активним учасникам форуму Knifeclub.com.ua та незалежних експертів, знімають відеоогляди для YouTube — за дійсно слушні пропозиції та зауваження щодо конструкції та експлуатації ножів SKIF. Ваша думка дуже важлива для нас, і ми завжди враховуємо його при створенні нових моделей ножів — адже немає нічого краще, ніж створювати відмінний ніж разом з тими, хто буде ним користуватися!

Стаття опублікована в журналі "Світ захоплень: Мисливство & Зброя" в №3 за 2015 рік.


Поділіться цією новиною в соц. мережах
Інші новини
Підписуйся на наші соцмережі
ІБІС Полювання і зброя58K+
ІБІС Рибальство та туризм90K+
Кулінарний дім "ІБІС"6K+
Тир "ІБІС"16K+
ІБІС Полювання і зброя< 1K
ІБІС Рибальство та туризм42.5K+
ІБІС Полювання і зброя207K+
ІБІС Рибальство та туризм361K+
ІБІС відеоогляди товарів35,1 тис
ідІсі31,7 тис