
Кобун, названий син
Хвалитися хоч і грішно, але іноді від цього просто важко втриматися. Сьогодні мені хочеться поділитися з численними однодумцями враженнями про одне вдале придбання. Незважаючи на те, що у мене уже був в наявності «складничок», хотілося придбати що-небудь фіксоване — що називається, на кожен день. Незважаючи на те, що полиці магазинів і розкладки в переходах буквально ломляться від різноманітної ножової продукції, знайти якісну річ за доступною ціною — та таку, щоб відповідала особливостям повсякденного носіння — виявилося не так просто, як здавалося. Текст і фото: Дмитро Нойда
Не скажу, що наполегливо шукав необхідну річ багато років. Але майже рік час від часу заходив у спеціалізовані магазини, зупинявся біля розкладок і примірявся до ножів, які викликали у мене інтерес. Цей пошук паралельно поєднував з інтернет-розвідкою, видивлявся вироби, які мене цікавлять, читав відгуки і результати тестів, а потім розглядав ці зразки наживо в магазинах. Якось так виходило, що більшість речей якщо і влаштовували в загальному, то в деталях — ну ніяк... Або великі, або малі, або незручні — бовтаються на ремені або випирають з-під одягу. Простіше кажучи, більша частина представленої продукції є або польовими ножами, або «нек-найфами». Перші гарні в роботі, але в місті такий носити на собі буде занадто зухвало. «Нек-найфи», або «шийні ножі» (називаються так через спосіб носіння на шиї на шнурку або ланцюжку — хоча більшість з них можна носити на поясі або іншим способом) недостатньо зручні у використанні через те, що мають короткий клинок. Але в один з візитів в збройовий магазин мені посміхнулася удача.
Привіт з Америки з японським акцентом
Мені завжди подобалися ножі в японському стилі. Є в них, крім простої функціональності, і ще щось. Вони створюють романтичний настрій, навіваючи образи піднесеного характеру. Добре відомою мені була і назва фірми Cold Steel. Коротше кажучи, я придбав Kobun («Кобун»). Цей ніж фірми Cold Steel з фіксованим клинком виявився одним з найкращих виробів промислового виготовлення в стилі «танто», що підходять для повсякденного носіння. Звичайно, це моя власна думка, але підставою для такої заяви є особистий досвід. Я вже більше року використовую цей ніж у повсякденному режимі. Перш за все, що важливо для ножів, які планується використовувати для повсякденного носіння (в міжнародній класифікації вони називаються EDC — every day carry), «Кобун» має розміри, які цілком можна назвати оптимальними: загальна довжина ножа становить 25 см. При такій довжині ніж практично не заважає навіть під час носіння в «стандартному» режимі — на ремені, — при цьому зовсім не випираючи з-під одягу. Завдяки цій властивості виріб не привертає увагу і носиться абсолютно непомітно для оточуючих. Цій непомітності в чималому ступені сприяє і незначна товщина зручної рукоятки з Kraton, і щільно прилягаючі піхви з матеріалу Secure-Ex. Клинок типу «танто» чудово ріже. Завдяки тому, що клинок «Кобуна» зроблений з ножової нержавіючої сталі AUS-8A, він нечутливий до вологого середовища, а догляд за ним не викликає складнощів. При нормальній неінтенсивній роботі лезо зберігає гостроту і не потребує заточування мало не півроку. Використовувати його одне задоволення: клинок ріже з однаковою легкістю і хліб, і ковбасу, і сире м'ясо під час підготовки до пікніка, а на самому пікніку — і гілки, і галузки для багаття. Одним словом, я задоволений і ножем, і своїм вибором. Такий ніж не соромно порекомендувати і всім іншим любителям ножів.Завдяки конструкції піхов і габаритам «Кобун» зручно кріпиться і практично непомітний під одягом
Колдстіловські «фішки»
Як і будь-яка компанія «з ім'ям», Cold Steel має свої «фішки», дві з яких безпосередньо відносяться до «Кобуна». Перша: пристойний сегмент продукції Cold Steel представляє собою численні відтворення, наслідування і варіації на тему етнічних зразків холодної зброї та побутових виробів в усьому їх різноманітті — від реплік середньовічних мечів до цілком сучасних розкладних кукрі. Другою «фішкою», безсумнівно, є продукція японського характеру: виконана за японськими історичними зразками і відповідними мотивами. Особливо хороша лінійка «танто»: від повноцінних історичних «танто» (з обплетенням шнуром і шкірою ската на рукоятках) до різноманітних виробів в сучасному стилі. Розмаїття стосується, відповідно, і цінового діапазону. Причому практично кожен рік компанія робить кроки, спрямовані на загальне поліпшення продукції, в тому числі — і за рахунок використовуваних матеріалів. Наприклад, все більш широко використовуються сталі виняткової якості — на кшталт VG - 1 San Mai III®. А перенесення виробництва на Тайвань дозволило знизити ціни на чимало виробів без шкоди для якості.
У «Кобуні» рівною мірою втілені лаконічна естетика, високі робочі якості і, безсумнівно, надійність
Але повернемося до теми нашої розмови. Ножі типу «танто» випускаються фірмою Cold Steel протягом не менше 20 років і на сьогоднішній день вважаються «класикою жанру» і користуються незмінною популярністю у цінителів гострого заліза. Невипадково трохи вище ми згадували, що політика Cold Steel — робити свою продукцію більш доступною для споживача. Два ножі — «Оябун» (Oyabun) і «Кобун» (Kobun), виконані в класичному колдстіловському сучасному японському стилі, з високоякісних, але недорогих матеріалів, були одними з «перших ластівок» продукції з помірним ціноутворенням. Тоді, близько 15 років тому, це була вуглецева сталь CarbonV з епоксидним покриттям, потім пішли 420 SubZero Quench Stainless, 4116 Krupp і на сьогоднішній день — оптимальна AUS-8A і лита рукоятка з незмінного Kraton (з 2013 р. на рукоятках полімер Kraton був замінений на його модифікований варіант Kray-Ex). Ніяких надмірностей, на зразок декоративних деталей з полірованої нержавіючої сталі — гарди, больстера і навершя руків'я — немає, як немає і виняткового полірування клинка, характерного для серії «танто» вищого класу. Все це дозволило зменшити витрати на кропітку ручну працю.
«Кобун» витриманий в японському стилі. Зверніть увагу на рукоятку з Kraton з насічкою для надійного утримання (вгорі для порівняння габаритів — Spyderco Military)
У цих ножах все тільки для роботи. Втім, естетична сторона і якість обробки клинка з винятковим колдстіловським заточуванням залишилися на висоті. З тих пір пройшло чимало часу. У багатьох ножових фірм з великим асортиментом є одна особливість. Деякі зразки знімаються з виробництва з причин, відомих лише самим виробникам. Вони можуть не з'являтися в каталогах роками, а іноді знімаються з виробництва остаточно. Cold Steel в даному випадку — не виняток. Обидві моделі кілька разів «перевидавалися» і щоразу — з незмінним успіхом. На жаль, на сьогоднішній день у виробництві залишився тільки «Кобун»; випуск «Оябуна» не відновлено. Швидше за все, це пояснюється банальним рівнем попиту. Якщо «Кобун» добре і регулярно продається, оскільки його робочі якості і габарити, як ми вже згадували, на висоті і сприяють щоденному використанню, то «Оябун», на перший погляд, цілком може зійти за короткий меч, який купить собі далеко не кожен. Звичайна людина зможе його носити і використовувати хіба що в похідних умовах.

Сьогоднішній «Кобун» практично не відрізняється від того, що випускався більше 10 років тому; хіба що на зміну CarbonV, яка володіє хорошими робочими якостями, але низькою корозійною стійкістю, прийшла перевірена японська ножова «нержавійка» AUS-8A, що зарекомендувала себе найкращим чином. А піхви, які раніше виготовлялися з матеріалу Concealex, сьогодні зроблені з полімеру Secure-Ex і оснащені знімним металевим кріпленням.
Незмінним залишається тільки неухильний рух до підвищення якості виробу за рахунок поліпшення марок сталі, висока якість обробки і помірна ціна.
«Кобун» і «Оябун», або дещо про традиції
У читача може виникнути питання: якщо мова йде про ножі «Кобун», то при чому тут «Оябун»? Хоча ці два ножі продаються — вірніше, продавалися — порізно, але все ж це ножі з однієї серії. Про це говорять і спосіб виготовлення, і розміри, і назва. Отже, що ж таке «Оябун» і «Кобун»? І японознавці, і любителі всього, що пов'язано з Країною сонця, що сходить, однозначно пов'язують систему відносин між людьми в японському суспільстві як строго орієнтовану на колективізм, який має непорушну основу у вигляді общинних (кланових) традицій, що сягають корінням углиб століть. Будь то сім'я — осередок суспільства, клан, промислова корпорація або ОЗУ (організоване злочинне угрупування) — всі ці спільноти людей мають своєрідну ієрархічну структуру з заплутаною системою відносин, де таке поняття, як «борг», має безліч тлумачень, недоступних свідомості західної людини. Втім, у примітивному тлумаченні цю систему понять можна позначити як «оябун» (голова) та «кобун» (підлеглий). Якщо мова йде про сім'ї, то в даному розрізі слово «кобун» означає прийомного сина. Як раз на прикладі японських злочинних угруповань — всесвітньо відомих «якудза» — система відносин «оябун–кобун» виглядає найбільш наочно; принаймні, так це показано в художніх фільмах. У них на зборах якудза оябун (бос) вмощується «на чолі столу», а перед ним по обидві сторони один навпроти одного розташовуються «кобун»(и) — його підручні, які, по суті, є прийомними синами. Причому прийом в сім'ю чергового «пасинка» відбувається у відповідності до традиції усиновлення, коли в ході особливого ритуалу випита новим «сином» чашечка саке пов'язує останнього сімейними узами з «батьком» і «старшими братами». Знову-таки, в міжнародній системі образів «якудза» і «танто» так само невіддільні один від одного, як італо-американські мафіозі і «томмі-гани»; а враховуючи, що якудза завжди позиціонували себе хранителями самурайських традицій, то назви «оябун» (голова) та «кобун» (підлеглий) цілком підходили серії, де великий і малий ножі могли символізувати довгий і короткий мечі — стандартний набір, який використовується самураями.
Самурайські меч і меч-компаньйон називалися «дайсе»; це слово складене з двох: «дайто» означає довгий меч, а «сето» — короткий. Романтично, звичайно. Але сучасний покупець, проголосувавши гаманцем, з часом вирішив підтримати більш практичний «Кобун», а не його «боса». Погодимося — розумний вибір. Безперечно, «Кобун» створено більш ніж вдало. Клинок довжиною 14 см і товщиною в обухові 3,5 мм, як зазначено вище, виготовлений з японської нержавіючої ножової сталі AUS - 8A. Стійкість до корозії і здатність добре «тримати» різальну кромку у поєднанні з рукояттю з Kraton — відмінна комбінація для того, щоб використовувати інструмент навіть в найнесприятливіших умовах. Вістря в стилі «танто», як описано у спеціальній літературі і неодноразово підтверджено на практиці, володіє підвищеною міцністю. Лезо займає дві третини клинка і має увігнуті спуски, що забезпечує виняткову гостроту виробу. Невеликий вигин леза не тільки надає «Кобуну» оригінальний японський характер, але і збільшує довжину різальної кромки, певним чином підвищуючи ефективність різання. Рукоятка з Kraton має характерний для традиційних «танто» профіль, злегка розширюється до гарди — подібна форма зменшує ймовірність зіскакування руки на лезо під час колючих ударів навіть за відсутності гарди. Якщо подивитися на рукоятку зверху, то нескладно помітити, що вона має досить складну форму, що дозволяє надійно і комфортно утримувати ніж в руці під час роботи. Поєднання низькопрофільної еліпсоїдної гарди (знову ж таки в національному стилі), відформованої з того ж матеріалу, що і рукоятка, і властивостей матеріалу Kraton, буквально «прилипаючого» до долоні під час утримання, і насічки на рукоятці - є гарантією комфорту і надійності. Отвір під темляк дозволяє як поліпшити естетику, так і підвищити функціональні якості ножа. Піхви з ударостійкого Secure-Ex відформовані таким чином, що надійно фіксують «Кобун» в будь-якому можливому положенні. Посилені металом отвори, розташовані по краю піхов, дозволяють використовувати кріпильне пристосування Teck-Lock (не входить в стандартну комплектацію ножа) для кріплення ножа на поясному ремені під різноманітними кутами або інші види фіксації. Стандартна кліпса, якою оснащені піхви (на моделях 2013 р. вона зроблена з металу) дозволяє надійно кріпити виріб на поясному ремені. І руків'я і піхви мають низький профіль. Порівнюючи товщину «Кобуна» в піхвах з більшістю розкладних ножів, що відносяться до категорії ножів для повсякденного носіння, переконуєшся, що «Кобун» ніяк не товщий. Маючи такі габарити і володіючи масою всього в 200 г (з піхвами), «Кобун» являє собою досить вдалий варіант ножа широкого спектру застосування. Його з однаковим успіхом можна використовувати як для повсякденного міського життя, так і для активного відпочинку на природі. «Кобун» може стати в нагоді і співробітникам спецслужб — як для прихованого носіння (в штатському, в умовах міста), так і для відкритого носіння спільно з тактичним спорядженням, використовуючи різні варіанти кріплення. Цей легкий, зручний і надзвичайно ефективний ніж не тільки порадує око, але і неодмінно стане вірним супутником.
Стаття опублікована в журналі "Світ захоплень: Мисливство & Зброя" в № 3 за 2013 рік.





